Kleine achtertuin met maatwerk plantenbakken

Kleine achtertuin met maatwerk plantenbakken

Voordat kon worden gestart met de aanleg van deze kleine achtertuin, moest deze eerst leeg worden gehaald. Dat zorgde ervoor dat er geheel vrij, vanuit een nieuwe situatie kon worden ontworpen.

Vanwege de bescheiden ruimte kwam het gewenste grote terras centraal in de tuin te liggen. Belangrijk daarbij was om af te wisselen met materialen. Op die manier ontstond een zowel afwisselend als rustig bestratingspatroon van gebakken klinkers en tegels. De klinkers liggen allemaal in de lengterichting, dat vergroot het ruimtelijke gevoel. In dezelfde lijn lopen ook de spijlen van de tuintafel, waardoor deze elkaar versterken. De oud-Hollandse betontegels van 60 x 60 cm liggen in even brede banen. Vanwege het bestaande hoogteverschil in de tuin ligt het vak met zwart basaltsplit 15 cm lager dan het bestraatte terras. De witte maatwerk plantenbakken zijn daardoor bruikbaar als zitelement. In het split groeit een geelbladige Catalpa.

Langs de borders zijn de randen afgewerkt met natuurstenen muurblokken. De strakke vormgeving van de tuin wordt hierdoor geaccentueerd. In de bakken en borders groeit onderhoudsarme beplanting en in de twee kleine antracietkleurige bakken staan groenblijvende bomen; Olea europaea. In de avonduren worden deze olijfbomen uitgelicht met tuinspots. Een opvallend kleuraccent is toebedeeld aan de roodbladige Japanse esdoorn.

“Door de bescheiden ruimte in deze kleine stadstuin optimaal te benutten, is een jaarrond aangename buitenruimte gecreëerd. ”

Gebruikte planten:

Festuca gautieri – Zwenkgras

Alchemilla mollis – Vrouwenmantel

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ – Hortensia

Acer palmatum ‘Atropurpureum’ – Japanse esdoorn

Catalpa bignonioides aurea  – Trompetboom

Vrijblijvend advies?

Wilt u een nieuwe tuin aanleggen of uw huidige tuin veranderen of verbouwen? Hovenier Van Gelder Tuinen ontwerpt, onderhoudt en legt al meer dan 70 jaar tuinen aan en helpt u graag met vrijblijvend advies.

Adres
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reviews

Google Reviews
5/5
Trustoo
5/5

Bekijk andere projecten van Van Gelder Tuinen