Tuinverlichting aanleggen: zelf doen of uitbesteden?

Tuinverlichting aanleggen, moet je dat zelf doen of toch uitbesteden? Tuinverlichting is een onmisbare en praktische toevoeging voor elke woning. Tuinverlichting vind je bijvoorbeeld bij je oprit, carport, bij de voor- of achterdeur, aan de gevel en buitenmuur en op het terras of veranda. Naast dat je tot laat kunt genieten van je tuin, worden ook onwelkome gasten afgeschrikt. Daarbij voorkom je ook nare val- of stootpartijen door de juiste tuinverlichting. 

Belangrijke overweging voordat je begin met tuinverlichting aan (laten) leggen 

Elektriciteit zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van verlichting en warmte. In de zomermaanden kan je elektriciteit ook gebruiken voor verkoeling. Iedere woning of pand met de aanwezigheid van stroom, is aangesloten op een groepenkast. Hier vind je zekeringen en aardlekbeveiliging. Vanuit de meterkast lopen de kabels naar de stopcontacten en lichtschakelaar door het gehele pand. 

Sfeervolle tuinverlichting op snoer

Klinkt handig dat stroom! Toch is het belangrijk dat je hier veilig mee omgaat. De gevaren van elektriciteit kunnen voor mensen zelfs zorgen voor levensbedreigende situaties. Ga je tuinverlichting aanleggen, laat je dan goed informeren door Van Gelder Tuinen hoe je met stroom om moet gaan. Heb je zelf nog niet eerder gewerkt met elektriciteit en grondkabels? Dan is het aan te raden om tuinverlichting aanleggen uit te besteden. Hoveniers beschikken over de juiste gereedschap om dit veilig en netjes aan te kunnen leggen. 

Stap #1: Afsluiten van de elektriciteit

Veiligheid is bij het tuinverlichting aanleggen het allerbelangrijkst. Vandaar dat de eerste stap het afsluiten van de elektriciteit betreft. De makkelijkste manier om stroom uit te schakelen is door de stop uit te zetten. Controleer vervolgens goed of de stop die je hebt uitgeschakeld hoort bij de ruimte waar je aan de slag gaat. Beschik je over automatische stoppen, dan hoef je alleen de schakelaar uit te zetten.

Tip: om 100% zeker te weten dat er geen stroom meer op het net staat, kun je gebruik maken van de spanningszoeker. Vergeet niet om te kijken of dit gereedschap nog optimaal werkt. Zo weet je zeker dat je niet ten onrechte denkt dat je veilig te werk gaat. 

Stap #2: Bereken hoeveel kabel je nodig hebt voor tuinverlichting aanleggen

tuinverlichting 12 volt aanleggen

De tweede stap is het berekenen van de hoeveelheid meters aan kabel die je nodig hebt om tuinverlichting aan te leggen. Over het algemeen is de aanbeveling om gebruik te maken van Ymvk-as grondkabel met aders van 2,5mm2. Ervan uitgaande dat de uitgaande groepen van je meterkost 16A betreft, kan de genoemde grondkabel volledig worden belast. Ga je bij tuinverlichting aanleggen voor een enkele buitenlamp? Dan heb je voldoende aan 2×2,5 mm2 aan aders. Ga je voor meer verlichting, dan is het raadzaam tuinverlichting apart te kunnen bedienen met een 2 of 3-aderige Ymvk-as kabel. Voor het berekenen van de hoeveelheid die je nodig hebt, leg je de lampen neer op de plaats waar je deze wilt hebben. Vervolgens kan je het aantal meter benodigde kabel uitrekenen. 

Stap #3: Ingraven van de kabels voor de tuinverlichting.

De derde stap is het ingraven van de grondkabels. Maak voordat je de kabel aansluit een gleuf klaar. Gebruik je een in-lite systeem, dan hoef je niet 60 centimeter diep te graven. Maak je bij het aanleggen van tuinverlichting gebruik van 230 volt grondkabels, dan is dit wel een vereiste. Denk bij het ingraven goed na over makkelijk te bereiken plekken zoals het geval is bij bijvoorbeeld bestrating. 

Tip: Verwerk je de kabel onder een terras? Maak dan gebruik van een zogenoemde mantelbuis. Indien er iets misgaat, hoef je niet het gehele terras op te breken om bij de ingegraven kabel te kunnen komen. 

Stap #4: Kabels aansluiten 

Of je bij tuinverlichting aanleggen nu gebruik maakt van een lasdoos, lichtpunt, schakelaar of stopcontact: de werkwijze van kabels aansluiten blijft hetzelfde. Snijdt allereerst het omhulsel weg van de kabel. Dit zorgt ervoor dat de bedrading die je moet aansluiten vrijkomt. Je kunt hierbij het beste gebruik maken van een striptang. Vervolgens kan je de draden in de doos gaan verbinden, kleur aan kleur. Voer de kabel met wartel en rubberring. Zo weet je zeker dat het onmogelijk is dat er water bij je bedrading komt. Tot slot prik je gaatjes onderaan de doos zodat eventueel condens weg kan gaan. 

Tuinverlichting aanleggen
Tuinverlichting aanleggen

Stap #5: Elektriciteit aanschakelen 

Voordat je de laatste stap uitvoert voor het aanleggen van tuinverlichting, is het belangrijk dat je alle kabels nogmaals controleert of deze goed zijn aangesloten. Weet je zeker dat dit het geval, is, dan kan je de stroom in de meterkast weer aanzetten. 

Wat kost tuinverlichting aanleggen als je dit gaat uitbesteden?

De exacte prijs die je betaalt voor het aanleggen van tuinverlichting hangt af van diverse factoren. Vragen die een grote rol spelen zijn: is er een lichtplan aanwezig? Welke soort tuinverlichting wil je aanleggen en wat is de grootte van de tuin? Daarom kunnen we niet precies vertellen wat het uitbesteden gaat kosten, maar neem contact met ons op voor vrijblijvende offerte.

Aanleggen van tuinverlichting uitbesteden aan een ervaren hovenier? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder. 

Relevante projecten

Vrijblijvend advies?

Wilt u een nieuwe tuin aanleggen of uw huidige tuin veranderen of verbouwen? Hovenier Van Gelder Tuinen ontwerpt, onderhoudt en legt al meer dan 70 jaar tuinen aan en helpt u graag met vrijblijvend advies.

Adres
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wilt u gratis vrijblijvend advies ontvangen? Stuur ons een bericht en wij nemen binnen één werkdag contact met u op!

Contact opnemen