Lavendel snoeien

Van Gelder Tuinen legt u hoe u lavendel het beste kunt snoeien

Lavendel snoeien is nog niet zo eenvoudig. Want bij lavendel snoeien moet je met verschillende dingen rekening houden. Veel mensen hanteren namelijk de verkeerde snoeimethode in verband met lavendel snoeien. Lavendel snoeien kan namelijk op verschillende manieren. Er zijn verschillende dingen waar u op moet letten als u begint met lavendel snoeien, die lichten wij hieronder toe.

Het is erg belangrijk dat je vroeg begint met snoeien. Jonge planten  zou je één of twee keer extra kunnen snoeien het eerste jaar. Daar worden de jonge planten mooi vol en bossig van. Je bevordert hiermee de groei van nieuwe scheuten onderin de plant. Als je dat niet zou doen dan blijft de plant van binnen vochtig en komt er weinig licht bij de jonge scheuten en dan sterven er juist scheutjes af. Een probleem met lavendel is dat hij bij veel mensen na een paar jaar te lang en onderin te houterig wordt. Gevolg? Na een paar jaar wordt de plant (of planten) vervangen door nieuwe exemplaren die na een paar jaar wederom aan de beurt zijn om gerooid te worden. Goed onderhoud aan de lavendel kan dit probleem moeiteloos voorkomen. Snoei in de zomer na de bloei met een heggenschaar de uitgebloeide bloemen samen met een klein topstukje van de struik weg. Zo zal de lavendel nog voor de winter nieuwe topjes maken en er de hele winter mooi compact en fris uitzien.

De hoofdsnoei begint eind maart / begin april als de strenge vorst voorbij is. Daarbij neem je ongeveer eenderde van de plant terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Zorg altijd dat er nog wat blad aan de takken blijft zitten want anders loopt de plant niet meer uit. Op het eerste gezicht lijkt de struik nu totaal verloren, maar na een week of twee voorjaarszon zullen de korte houtige stobben vol zitten met nieuwe scheutjes die snel uitgroeien en dezelfde zomer weer voor bloemen zorgen.

Lavendel snoeien kunt u natuurlijk ook uitbesteden aan een tuinman van Hoveniersbedrijf Van Gelder Tuinen. Uiteraard kunnen wij ook al uw ander snoeiwerk uit handen nemen zoals dakplataan snoeien, taxus snoeien of buxus snoeien. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor een eventule afspraak voor het maken van een offerte voor het tuinonderhoud van uw tuin.

Relevante projecten

Vrijblijvend advies?

Wilt u een nieuwe tuin aanleggen of uw huidige tuin veranderen of verbouwen? Hovenier Van Gelder Tuinen ontwerpt, onderhoudt en legt al meer dan 70 jaar tuinen aan en helpt u graag met vrijblijvend advies.

Adres
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wilt u gratis vrijblijvend advies ontvangen? Stuur ons een bericht en wij nemen binnen één werkdag contact met u op!

Contact opnemen