Buxus snoeien

De buxus is een mooie, wintervaste struik die het hele jaar kleur in uw tuin brengt. Deze heester vraagt relatief weinig onderhoud. Wel is het verstandig om de buxus op tijd te snoeien, zodat die niet te groot wordt. Ook bevordert snoeien de bladgroei, waardoor de buxus voller en mooier wordt.

Hoe kun je een buxus snoeien? Van Gelder Tuinen legt het je uit

Wanneer kunt u het beste buxus snoeien?

We beginnen met buxus snoeien al vroeg in het seizoen, zo begin mei. Daarna is het verstandig de groei van de buxus in de gaten te houden. De volgende snoeibeurten doen we telkens als de nieuwe scheutjes zo´n 4 a 5 cm lang zijn. Een buxus dient minimaal twee keer per jaar gesnoeid te worden, maar voor het mooiste resultaat kunt u dat beter vier keer per jaar doen. De tweede snoeibeurt doet u begin september en daartussen kan u hem ook een aantal keer snoeien. Hoe vaker u een buxus snoeit, hoe voller hij wordt. U kunt het beste de buxus snoeien op een bewolkte dag, want door de felle zon kunnen de blaadjes verbranden. Wilt u toch in de zon snoeien, dan kunt u hem het beste besproeien met water en daarna een fleecedoek erover heen leggen.

Mocht de buxus toch bruin verkleuring hebben dan kunt u het beste 1 gram bitterzout met 1 liter water mengen en over de plant heen gieten. Bitterzout verhelpt het tekort aan magnesium en zwavel. Magnesium speelt namelijk een belangrijke rol bij het aanmaken van bladgroen. U moet er ook voor zorgen dat u een goede scherpe schaar gebruikt. Zet tijdens het snoeien een emmer water naast u neer. Want de sappen van de buxus blijven namelijk aan de schaar plakken en als u hem af en toe schoonmaakt blijft hij goed scherp.

Buxushaag snoeien

Wilt u graag een strakke haag van uw buxus? Hier kunt u zelf voor zorgen door hem genoeg te snoeien. Begin met het snoeien van de zijkanten van de haag en doe daarna pas de bovenkant. Voor een mooi recht resultaat houdt u de schaar telkens op de zelfde hoogte, het is ook van belang dat u nu en dan van uw werk wegloopt en van een afstandje kijkt of de haag mooi recht loopt. Op deze manier kunt u op tijd nog bijsturen. Hoe vaker u de buxus snoeit des te beter u het in de vingers krijgt. Na de snoei is het belangrijk de buxus te bemesten want de plant is een veelvraat.

Buxusbol of kegel snoeien

Wil u bollen en kegels in strakke vormen knippen dan kunt u het beste in mei, juli en september snoeien. Bij het snoeien van een buxusbol begint u aan de bovenkant. Daarna gaat u boven de bol staan en houdt u de schaar op zijn kop, dan kunt u de mooie rondingen knippen. Tijdens het knippen is het verstandig mee te lopen, zodat u goed de vorm in de gaten kunt houden. Naast een buxusbol kunnen we allerlei andere vormen knippen. Veel oefenen baart kunst. Als de plant voor het eerst in vorm geknipt moet worden, kunt u (bij jonge planten) gerust rigoureus te werk gaan. Dat scheelt later veel onderhoud. Ook hier is het goed om tijdens het snoeien af en toe van een afstand naar de buxus te kijken om te zien of hij goed in verhouding is.

Wilt u zelf de buxus snoeien? Wij geven u graag ter plekke advies. Uiteraard willen wij als Hoveniersbedrijf van Gelder Tuinen dit graag voor u verzorgen. Ook kunt u bij ons terecht voor diverse andere snoeiwerkzaamheden zoals: lavendel snoeien, dakplataan snoeien, taxushaag snoeien. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte voor het tuinonderhoud van uw tuin.

Van Gelder Tuinen is een ervaren hoveniersbedrijf uit Ridderkerk dat zowel tuinen ontwerp, aanlegt en onderhoudt. Onze diensten op het gebied van onderhoud kunt u op onze tuinonderhoud diensten pagina vinden.

Vrijblijvend kennismaken met Van Gelder Tuinen

Relevante projecten

Vrijblijvend advies?

Wilt u een nieuwe tuin aanleggen of uw huidige tuin veranderen of verbouwen? Hovenier Van Gelder Tuinen ontwerpt, onderhoudt en legt al meer dan 70 jaar tuinen aan en helpt u graag met vrijblijvend advies.

Adres
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wilt u gratis vrijblijvend advies ontvangen? Stuur ons een bericht en wij nemen binnen één werkdag contact met u op!

Contact opnemen