Hoe kunt u de buxusmot het beste bestrijden?

De buxusmot is een vanuit Azië afkomstige vlindersoort die zich sinds 2010 in Nederland en België gevestigd heeft. Deze mot legt in het voorjaar zijn eitjes, waarna de larven in slechts enkele weken een gehele plant kaal kunnen vreten. In deze post zullen we uitleggen hoe u een aangetaste buxus kunt herkennen en hoe u de buxusmot het beste kunt bestrijden.

De buxusrups kan ik enkele weken uw buxusstruik helemaal aantasten

Buxusmotplaag herkennen

De rups die u hier ziet, kan uw mooie buxusstruik in korte tijd ruïneren. De buxusmot legt haar eitjes diep binnen in de buxus en daardoor wordt een plaag vaak pas laat opgemerkt, met ernstige schade tot gevolg. Het is daarom belangrijk om een buxusmotplaag snel te herkennen en te bestrijden. De buxusrups wordt in het voorjaar actief als de temperatuur boven de 10°C is. U kunt de rupsen herkennen aan een felgroen met zwarte kop met een zwart patroon van zwarte stippen en lichte lengte strepen.

Een besmetting van uw struik kunt u op de volgende manier herkennen.

De eerste tekenen zijn droge plekken in uw buxus. Wij raden u aan om dan binnen de struik te controleren of u de larven van de buxusmot aantreft.

Als u niet ingrijpt of deze tekenen gemist heeft, dan ontstaan er spinsels met cocons en de eerste rupsen.

Mocht u de buxusrups zijn gang laten gaan, dan zal de struik volledig worden aangetast door de rupsen.

Herkennen van de buxusmotplaag fase 1

Herkennen van de buxusmotplaag fase 2

Herkennen van de buxusmotplaag fase 3

De buxusmot kan tot het najaar actief blijven en dus uw buxus aantasten. We raden daarom aan om uw buxus regelmatig te controleren voor aantasting.  Voordat u de buxus gaat behandelen, adviseren we wel om de schade goed te analyseren. Ook schimmelaantastingen zoals Cylindrocladium buxicola (buxusschimmel) veroorzaken zwarte plekken en bladsterfte.

Buxusmot bestrijden

Als u op tijd handelt, dan is het probleem van de buxusrupsen te bestrijden. U kunt de mot bestrijden met behulp van de Buxatrap. Dit is een val die feromonen verspreidt. Dit is een hormoon dat de mannetjes buxusmot aantrekt. U kunt met de Buxatrap daarom de mannetjes vangen waardoor de bevruchting van de vrouwtjes terugloopt.

Als de buxusrups echter al in uw buxushaag zit, dan kunt u deze op de volgende manieren bestrijden.

Buxusrups bestrijden met Pyrethrum spray

Pyrethrum spray is een natuurlijk middel dat de larven doodt. Alleen de rupsen die met dit bestrijdingsmiddel geraakt worden, zullen worden gedood. We raden aan om de behandeling enkele malen om de 12 dagen te herhalen, zodat alle rupsen worden gedood en nieuwe larven eveneens uw buxus niet kunnen aantasten. Dit bestrijdingsmiddel is echter ook schadelijk voor andere insecten zoals bijen.

Buxusrups biologisch bestrijden

Bij een beperkte besmetting die u in een vroeg stadium ontdekt, kunt u de eitjes en larven met de hand verwijderen en de spinsels wegknippen. Door de eerdergenoemde Buxatrap te gebruiken, kunt u verdere verspreiding minimaliseren. Als uw buxus al in grote mate is aangetast, raden we aan om de struik bij de grond af te knippen en de verwijderde planten in een afgesloten zak af te voeren.

Het goed bestrijden van de buxusmot is een handeling die u niet alleen moet doen, maar met de hele buurt. De buxusmot kan zich razendsnel verspreiden en als uw buxus behandeld is, maar die van de buren niet, dan zet bestrijden weinig zoden aan de dijk.

Het beste kunt u uw buxus elk voorjaar controleren op larven, zodat u bij een besmetting vroeg kunt handelen. Als u de buxusrupsen bestreden hebt, dan kan de struik zich in principe weer helemaal herstellen. Doordat de buxus door de aantasting verzwakt wordt, adviseren we wel om de buxus goed te voeden.

Buxusmot voorkomen

Het voorkomen van een buxusmotbesmetting is erg lastig, zo niet onmogelijk. Het enige dat u kunt doen is een Buxatrap plaatsen, zodat de mannetjes gevangen worden. Een mogelijkheid is wel om voor een alternatief van de Buxus te kiezen, zoals de Ilex crenata, oftewel de Japanse Hulst. Dit is een heester die lijkt op een buxus, maar niet zal worden aangetast door de buxusmot. Ook is de Japanse Hulst minder gevoelig voor virussen en schimmels.

Buxusmot bestrijden regio Rotterdam

We hopen dat u met deze informatie de strijd aan kunt gaan met de buxusmot. Mocht u vragen hebben, dan kunt u die hieronder kwijt. Zoekt u hulp voor het bestrijden van de buxusmot in de regio Rotterdam, zoals Dordrecht, Ridderkerk of Schiedam? We zijn u graag van dienst en meer informatie over onze diensten kunt u vinden op onze tuinonderhoudspagina. U kunt natuurlijk ook direct vrijblijvend contact  met ons opnemen.

Heeft u zelf nog goede tips voor het bestrijden van de buxusmot? Laat het hieronder in de reacties weten!

We hebben trouwens ook een post geschreven over het snoeien van buxusstruiken. Wilt u hier meer over weten, lees dan het artikel buxus snoeien.

Relevante projecten

Vrijblijvend advies?

Wilt u een nieuwe tuin aanleggen of uw huidige tuin veranderen of verbouwen? Hovenier Van Gelder Tuinen ontwerpt, onderhoudt en legt al meer dan 70 jaar tuinen aan en helpt u graag met vrijblijvend advies.

Adres
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wilt u gratis vrijblijvend advies ontvangen? Stuur ons een bericht en wij nemen binnen één werkdag contact met u op!

Contact opnemen