Ideeën en tips voor het ontwerpen van de kleine tuin

De grootte van een tuin zegt niets over de beleving ervan. Het is aan diegene die het ontwerp maakt, om elke tuin tot een aangename buitenruimte om te toveren. Voor zelfs de kleinste tuin is een strak ontwerp te bedenken waarmee de buitenplek tot een aangename verblijfplaats wordt. We schetsen hier enkele ideeën voor een kleine tuin.

Moderne relaxtuin met loungehoek

Foto´s en inspiratie voor de kleine tuin

Hier treft u diverse foto’s aan van diverse kleine moderne tuinen die wij in de afgelopen jaren hebben mogen aanleggen.

 

Basisregels voor een kleine tuin

Voor het maken van een ontwerp voor een kleine, strakke tuin gelden enkele basisregels. Om te beginnen is het aan te bevelen om bij zo’n ontwerp groot te denken. Door het gebruik van bijvoorbeeld grote bloembakken of grote tegels ervaar je een kleine tuin meteen ruimer dan die in werkelijkheid is. Een gazon maakt de ruimte groter, vooral wanneer dat direct tegen één van de verticale wanden is geplaatst. De twee ‘lege’ vlakken samen zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Door het toevoegen van contrastrijke elementen, creëer je spanning. Dat lukt bijvoorbeeld door het plaatsen van een strakke tuinmuur van Platoflex. Deze zijn kant- en- klaar te verkrijgen en binnen een dag door ons te plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, kijk voor inspiratie op onze website.

Vrijblijvend kennismaken met Van Gelder Tuinen

Slimme ideeën voor een kleine tuin

Door muren of hagen slim te plaatsen, zijn aparte tuinkamers te creëren. Wie hiervoor kiest, geeft een strak ontwerp extra spanning mee. De tuin is niet in één keer te overzien en dat wekt nieuwsgierigheid op. Wat ligt er achter die muur, achter die haag? Dat nodigt uit om op ontdekkingsreis te gaan. De hoogtes van die strakke muren of hagen spelen daarbij uiteraard ook een rol. Zorg bij het aanleggen van de tuin liefst voor wisselende hoogtes, voor variatie. Dat versterkt het spanningsgevoel. Zorg bij het aanleggen ook dat er altijd strakke paden door de hagen en muren heen ‘snijden’, liefst tot aan de eindgrens van de tuin. Dit versterkt het dieptegevoel.

Ideeën voor meer diepte in de tuin

Hoogte speelt eveneens een belangrijke rol in de kleine tuin. Door onder bomen, meerstammige heesters of een pergola door te kunnen kijken, versterk je wederom de dieptewerking. Bladkleur speelt daarbij een belangrijke rol. Bomen en heesters met donker blad komen op je af, geven een ‘zwaar’ gevoel. In een kleine ruimte is het beter te werken met planten die groen of geelgroen blad hebben, dat schept weer ruimte. Om te zware schaduw te voorkomen, is het een idee om voor bomen met een transparante kroon te kiezen, een kroon waar zonnestralen doorheen kunnen. Denk aan een Gleditsia, een Sophora of een Koelreuteria. De laatste twee hebben als extraatje hun rijke bloei in de zomermaanden, iets wat je maar bij weinig bomen tegenkomt.

Genieten in de tuin met een goed uitgedacht verlichtingsplan

Vergeet bij de aanleg van een kleine strakke tuin de verlichting niet. Door markante bomen en beeldbepalende muren uit te lichten, is het tijdens de lange donkere avonden gedurende de wintermaanden extra genieten van de tuin. Al met al zijn er dus genoeg ideeën te bedenken om van een kleine tuin een boeiende buitenruimte te maken. Wij willen u graag verder inspireren. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wilt u graag u help bij het ontwerpen of aanleggen een kleine tuin? Bekijk dan onze diensten op het gebied van tuin ontwerpen en tuin aanleggen.

Relevante projecten

Vrijblijvend advies?

Wilt u een nieuwe tuin aanleggen of uw huidige tuin veranderen of verbouwen? Hovenier Van Gelder Tuinen ontwerpt, onderhoudt en legt al meer dan 70 jaar tuinen aan en helpt u graag met vrijblijvend advies.

Adres
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wilt u gratis vrijblijvend advies ontvangen? Stuur ons een bericht en wij nemen binnen één werkdag contact met u op!

Contact opnemen