5 Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Geniet u ook zo van een mooie en gezellige tuin? Heeft u alleen weinig tijd om uw tuin te onderhouden en netjes te houden? Dan hebben wij 5 tips voor u voor een onderhoudsarme tuin. Als u een onderhoudsvriendelijke voortuin of achtertuin wilt, dan is het verstandig om bij het tuinontwerp en aanleg hier al rekening mee te houden. Toch hebben we ook enkele tips voor bestaande tuinen.

1. Onderhoudsvriendelijke planten voor de tuin

Een tuin zonder beplanting is geen tuin en dus mogen planten ook in een onderhoudsarme tuin niet ontbreken. We adviseren om voor bodembedekkers zoals de Goudaardbei (Waldsteinia ternata), Geranium Rozanne, Kleine maagdenpalm (Vinca minor) en Pachysandra te kiezen. Met deze bloemen hoeft u alleen het eerste jaar af en toe te wieden, want na een jaar tot anderhalf jaar is de bodem mooi bedekt. Ook siergrassen vragen weinig onderhoud en ze staan erg mooi als ze in grote groepen geplant worden. Siergrassen zijn mooi in de zomer, maar kunnen eveneens in de winter voor mooie wintersilhouetten in uw tuin zorgen.

Moderne tuinen
Moderne tuin met strakke plantenbak

2. Plantenbakken in de tuin

Modern pantenbakken kopen en bestellen

Met mooie, grote plantenbakken kunt u zonder veel moeite kleur en sfeer in uw tuin aanbrengen. Als u deze vult met groenblijvende siergrassen, dan heeft u niet alleen weinig onderhoud, maar ook in de winter kleur in de tuin. Daarnaast geven plantenbakken een mooie, exclusieve uitstraling aan een onderhoudsvrije tuin. Wilt u uw eigen groente of kruiden verbouwen? Ook dan zijn plantenbakken ideaal en heeft u relatief weinig onderhoud. Plantenbakken komen in verschillende materialen, vormen en groottes voor en meer informatie hierover kunt u vinden op onze plantenbakken pagina.

3. Bestrating en tegels voor een onderhoudsarme tuin

Welke bestrating moet u kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuin? Op dit moment zijn keramische tegels de meest onderhoudsarme bestrating voor tuinen. Keramische tegels zijn gebakken en hebben daardoor een keihard oppervlak waardoor algengroei niet aan de tegel hecht. Hierdoor is schrobben amper nodig. Daarnaast adviseren we om de voegen te vullen met een 2-compomenten voegsel waardoor onkruid geen kans krijgt. Ook werkt 2-componenten voegsel goed om mieren tegen te gaan. Tenslotte adviseren we om te kiezen voor grote tegels, zodat u minder voegen heeft om schoon te houden.

Moderne minimalistische tuin
Minimalistische moderne tuinontwerpen

4. Onderhoudsvriendelijke afscheiding

Onderhoudsarme relax tuin moderne uitstraling

Als u een houten schutting wilt in uw tuin, dan kunt u het beste kiezen voor hardhout. Hardhout is onderhoudsvriendelijk en heeft een lange levensduur (20 tot 25 jaar). Wilt u liever een groene afscheiding, dan adviseren we een Hedera heg. De Hedera is een klimop die u gemakkelijk smal kunt houden. Ook geeft de Hedera een mooie, groene uitstraling aan een onderhoudsarme achtertuin of voortuin. Wilt u het geheel wat speelser maken, dan kunt u kiezen voor een combinatie van hout en groen. Een derde, onderhoudsvriendelijke tuinafscheiding zijn Platoflex muren. Deze trendy muren zijn in een handomdraai geplaatst, beschermen tegen wind en geven uw tuin onmiddellijk sfeer.

5.  Verlichting in uw tuin

Met tuinverlichting kunt u op warme dagen nog lekker lang buiten blijven zitten. Ook brengt tuinverlichting extra sfeer in uw tuin. Voor een onderhoudsarme tuin adviseren we zuinige LED spots voor het uitlichten van mooie solitaire bomen, heesters of andere elementen in uw tuin. Door te kiezen voor 12 Volt LED verlichting heeft u geen kans op kortsluiting. Ook kunt u ervoor kiezen dat de LED verlichting automatisch aan gaat als het donker wordt en kunt u het aantal branduren instellen.

Hopelijk geven deze 5 tips voor een onderhoudsarme tuin u ideeën en inspiratie voor uw eigen tuin. Tenslotte laten we u hieronder nog enkele voorbeelden zien van een onderhoudsvriendelijke tuin. Wilt u graag hulp bij het ontwerp of de aanleg van een moderne, onderhoudsvriendelijke tuin? Kijkt u dan op onze tuinontwerp en tuinaanleg pagina.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Laat het hieronder weten en we proberen uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Relevante projecten

Vrijblijvend advies?

Wilt u een nieuwe tuin aanleggen of uw huidige tuin veranderen of verbouwen? Hovenier Van Gelder Tuinen ontwerpt, onderhoudt en legt al meer dan 70 jaar tuinen aan en helpt u graag met vrijblijvend advies.

Adres
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wilt u gratis vrijblijvend advies ontvangen? Stuur ons een bericht en wij nemen binnen één werkdag contact met u op!

Contact opnemen