Hoge siergrassen in onderhoudsarme voortuin

Projectbeschrijving

Een onderhoudsvrije tuin met groen, dat was de startvraag. Als vanzelfsprekend viel de keuze daarom op materialen en planten die weinig verzorging vragen.

Het pad en de opstap richting de voordeur zijn geplaveid met gebakken keramische tegels van 60 x 60 cm. De dikte is 2 cm. Tegen de zichtkanten van de hoger gelegen opstap zijn smalle stroken van hetzelfde materiaal verwerkt. Groot voordeel van gebakken keramische tegels is dat ze krasvrij zijn en makkelijk schoon te houden. Het grind in deze kleine voortuin is verwerkt in honingraatmatten, zo blijft het goed op zijn plaats. Handig voor wie over het grind loopt, handig ook voor tijdens het wassen van de ramen. Grind én plantvakken zijn omkaderd met betonnen opsluitbanden in dezelfde kleurschakering als de tegels.

De beplanting is sober gehouden en bestaat uit drie soorten siergrassen, met name mooi in de herfstperiode. Eronder groeit een voorjaarsbloeiende bodembedekker en er tussendoor zijn sieruien geplant die voor kleur in de vroege zomer zorgen.

“Door bewust te kiezen voor slechts een paar materialen en weinig plantsoorten is een modern ogende tuin ontstaat.”

Gebruikte planten:

Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ – Zenegroen

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ – Lampenpoetsergras

Carex morrowii ‘Variegata’ – Zegge

Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ – Prachtriet

Allium ‘Globemaster’ – Sierui